ČOKOLÁDA BEZ LAKTÓZY

V dnešní době je intolerance laktózy poměrně velký a rozsáhlý problém který trápí přes  47% světové populace. Jedná se o „alergii na mléko“ tj. na mléčný cukr který mléko a mléčné výrobky obsahují a který organismus s metabolickými poruchami neumí trávit. 

Objevte speciální čokolády překvapivě jemné chuti které neobsahují kravské mléko – to bylo nahrazeno kozím , ovčím, kokosovým, palmovým a rýžovým mlékem.   

Vhodné pro alergiky, celiaky a lidi s intolerancí na laktózu.

BIO ČOKOLÁDA

I když většina kvalitních výrobců splňuje podmínky na označení „BIO produktů“ není to něco čím by s chtěli prvoplánově chlubit – pro špičkové chocolatiéry je samozřejmostí že používají pouze kvalitní, ušlechtilé a kontrolované suroviny.  

Na druhou stranu, řada výrobců se  ráda pochlubí že vyrábí čokoládu v BIO kvalitě. Znamená to, že veškeré použité suroviny pocházejí z ekologicky kontrolovaného zemědělství, což dokazují certifikovaným symbolem který označuje produkty tohoto původu.

BÍLÁ ČOKOLÁDA

Správně by se teto pochoutce nemělo říkat čokoláda  nezíváme jí tak ze zvyku který se celosvětově zakořenil. Ve skutečnosti jde o „cukrovinku“ která je založená na kakaovém másle bez kakaového obsahu. Čokoláda, ať je jakákoliv, obsahuje kakao, a jelikož bílá “čokoláda” kakao neobsahuje, nelze mluvit o čokoládě. Bílá čokoláda dále obsahuje mléko, cukr (většinou třtinový), burbonskou vanilku a sójový lecitin. Vysoce kvalitní bílá čokoláda obsahuje minimálně 26% kakaového másla. 
Tuto čokoládu mají nejraději děti a senioři a proto se především vyrábí s různými příchutěmi a náplněmi – jogurt, různé sladké ovoce, sušenky, kokosové a kakaové náplně… 

MLÉČNÁ ČOKOLÁDA

Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka a měla by obsahovat nejméně 35% pevných složek kakaa. 
Mléčné čokoládě patří druhé místo v oblíbenosti a dokonale se snoubí s různými druhy ořechů  jako jsou pistácie, mandle, kešu, lískové nebo para ořechy. Její harmonickou chuť ucítíte také v kombinaci s ovocem, alkoholem, nugátovou nebo likérovou náplní a nejrůznějšími druhy koření.  

SINGLE ORIGIN ČOKOLÁDA

Single Origin čokoláda je označení pro čokolády které byly vyrobené z kakaových bobů pocházejících výhradně z jedné konkrétní země nebo oblasti. Nadmořská výška, klima, vlhkost, půda apod. – toto jsou všechno jedinečné přírodní podmínky pro každou oblast kde se kakaovníky pěstují, a tyto přírodní podmínky dodávají zde vypěstovaným kakaovým bobům jedinečnou chuť. Objevíte v ní vzrušující příchutě a aromatické tóny vycházející z půdy a prostředí, v němž bylo kakao vypěstováno. 

Tyto čokolády jsou ideální volbou pro toho, kdo rád objevuje nevšední a nové chutě, již tyto čokolády přímo překypují.

FAIR TRADE ČOKOLÁDA

Fair Trade je celosvětové hnutí, které se snaží podpořit drobné výrobce a zemědělce ze zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky, a našlo si své místo i ve výrobě čokolády. Fair Trade je přijatelný pro všechny články řetězce – od prvotního výrobce přes dovozce, zpracovatele, prodejce i nás, spotřebitele. Koupí Fair Trade výrobků získáváme kvalitní výrobek za cenu, která odráží skutečné náklady. 

Tyto čokolády jsou převážně slazené nerafinovaným třtinovým cukrem, neobsahují umělé přísady, barviva a arómata, neobsahují žádné rostlinné tuky ani náhražky kakaového másla a většinou pocházejí ze systému ekologického zemědělství bez používání chemických hnojiv a pesticidů a bez poškozování deštných pralesů. 

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Toto je nejoblíbenější druh čokolády ve světě. Říkáme jí také  tmavá, černá, plantážní a nebo i „čokoláda na vaření“.  Jedná se o čokoládu bez mléka jako přísady a měla by obsahovat minimálně 35% kakaové sušiny. Vysoce kvalitní hořká čokoláda obsahuje minimálně 50% kakaa. Díky vysokému obsahu kakaa ve světě je považována za vysoce kvalitní druh čokolády. Označení „dark“ je synonym pro polosladkou variantu a „extra dark“ pro hořkosladkou 

Hořká čokoláda má sama o sobě velmi výraznou chuť  kterou ovlivňuje druh kakaového bobu a jeho původ. Nicméně, zdokonalit se může přídavkem různého koření jako např. chilli, zázvor, pepř, vanilka, mořská sůl, tymián, drcená káva a jiné. 

ČOKOLÁDA BEZ LEPKU

Ve skutečnosti, lepek do čokolády nepatří jelikož se jedná o složky které se nacházejí v některých obilinách. Při výrobě (kvalitní) čokolády používáme kakaové boby, kakaové máslo, třtinový cukr a jiné ušlechtilé složky, nikoliv pšenici, ječmen a žito. Kvalitní čokoláda může obsahovat pouze stopy lepku, jelikož se ve většině výroben používá stejná výrobní linka i na jiné potraviny které lepek obsahují. Větší ohled bychom mněli brát na levnější čokolády a na konkrétní náplň, jelikož ta už lepek obsahovat může.  

Čokolády vhodné pro alergiky a celiaky tj. speciální řadu čokolád bez lepku, a čokolád které neobsahují ani jeho stopy.

ČOKOLÁDA BEZ PŘIDANÉHO CUKRU – DIA

Alternativní tj. zdravější varianta čokolády pro všechny kteří ze zdravotních nebo estetických důvodů vyhledávají čokolády bez přidaného či  rafinovaného cukru. Tyto čokolády jsou převážně slazené maltitolem, který se stal oblíbením v dietetických potravinách především proto že neovlivňuje chuť daného výrobku. Aniž by jste postřehli absenci cukru, v těchto čokoládách prvoplánově objevíte opravdovou chuť čokolády – všechny mají velký podíl kakaa a jsou v nich jen kvalitní ingredience bez žádných levných a umělých náhražek.  

Vhodné pro diabetiky, alergiky, celiaky a lidi s intolerancí na laktózu.

RAW ČOKOLÁDA

Známá také jako živá neboli syrová čokoláda. Základním rozdílem oproti běžným čokoládám je, že je vyráběná z nepraženého kakaa díky čemuž se v čokoládě zachovají veškeré výživné hodnoty, kterými semena plodů kakaovníku Theobroma Cacao oplývají. Jsou tak uchované veškeré výživné látky a to v té nezkažené podobě,  neznehodnocené přepracováním a tepelnou úpravou. Nepražené kakaové boby jsou výjimečně komplexní potravinou a řadí se do kategorie tzv ‚superfoods‘ neboli super-potravin.

Je to ta „nejčokoládovější“ čokoláda na světě s intenzivní hořkou chutí které jen tak neodoláte.

ČOKOLÁDA S KOŘENÍM

Čokolády které se vyznačují svou bohatou, pestrou a někdy až netradiční chutí. Převážně se vyrábí z vybraných odrůd kakaa kde zvolené koření jen podtrhne danou odrůdu. Jsou velmi oblíbené a žádané, mají překvapivě dlouhý dozvuk a některé z nich i neobvyklou strukturu kterou doprovází výrazná vůně.  

Kořeněné čokolády se dokonale snoubí s vínem a whiskey, vzdáleně můžou přiblížit  původní podobu a chuť čokolády,  přesně tak jak jí používali Máyové a Aztékové. 

ČOKOLÁDA S OŘECHY A OVOCEM

Čokolády, které jsou obohacené o oříškové plody a ovoce, často najdete i obojí v kombinaci. Zde se doslova meze fantazii nekladou –  ať už je čokoláda bílá, mléčná či hořká, zda je těmito plody posypaná nebo jsou zamíchané do ní, někdy i zpracované na pastu, či pražené a karamelizované, nasekané, rozdrcené, uzené nebo solené – jedná se o jedny z nejoblíbenějších čokolád na světě. 

+