Prodej čerstvě pražené zrnkové i mleté kávy

V naší nabídce najdete velkou škálu exkluzivních převážně jednodruhových odrůdových káv z celého světa. Zaměřujeme se na čerstvě praženou kávu, která má své předem stanovené parametry a pochází z nejlepších lokálních pražíren. Kávu si u nás můžete zakoupit zrnkovou ale všechny kávy, které prodáváme, vám rádi čerstvě nameleme dle vašich potřeb.

BRAZIL

V tomto největším jihoamerickém státě, kávovník je hlavní zemědělskou kulturou a káva stěžejním exportním zbožím. Brazílie je velmi příznivá pro pěstování kávy jelikož má tři klimatická pásma – mírné pásmo, rovníkové a subtropické. I když přesný počátek pěstování kávy v Brazílii není přesně znám, jako rok dovozu kávového semene se uvádí rok 1727. Pěstuje je se zde především kakaovník arabský a to v několika varietách, nejznámější je Maragogip. Brazilské kávy se vyznačují malou aciditou, výbornou hutností a vulkanickou pěnou a její chuť připomíná čokoládu s praženými  ískovými ořechy se sladkým dojezdem v závěru.

COSTA RICA

Kostarika byla úplně první středoamerickou zemí, kde se káva začala pěstovat ve velkém. Když sem byla dovezena přímo z Etiopie, tak zde byly pro její pěstování velmi dobré podmínky, především dobře propustná půda sopečného původu. Kávy pocházející s Kostariky se vyznačují „dokonalou vyrovnaností“ – jsou vyvážené, dokonale čisté a jemné a proto jsou zařazené mezi „kávy klasické“, tj. kávy, které nemají žádné nedostatky. Profesionální ochutnávači kávy o kávě pocházející s Kostariky říkají, že je „čistá“, ovšem, v jejich světě to znamená, že je „nudná“. Kostarická káva se ovšem vyznačuje vysokou kvalitou, která prochází přísným výběrem. Vlastní jemnou, hedvábnou i přesto bohatou chuť, která je mírně kyselá s robustním vzhledem. Nejdříve jsou cítit kořeněné momenty, ale pomalu se objevují sladké chutě lískových oříšků. Všechno
dohromady tvoří nádherně lahodnou a univerzální kávu.

ETHIOPIA

Etiopie se považuje za kolébku arabiky. Místo jejího zrození leží v pralese, v oblasti Kaffa a ještě dodnes tu volně rostou kávovníky, o které se starají staré kmeny. Etiopie je velmi důležitou pěstitelskou zemí a nejvýraznějším vývozcem arabiky. V jižní části země jsou pro její pěstování ideální podmínky. Kávy zde rostou v různých regionech, na malých farmách i na velkých plantážích a jsou zpracovávány suchou i mokrou metodou. Káva z Etiopie je mírně kořeněná, jemná a velmi lehká. Je velmi mírně kyselá a základní charakteristika je její znamenité ovocné aroma s lehkou příchutí po černém rybízu. Etiopské kávy začínají s aromatem sladkých plodů a jasmínu, také se v ní mohou objevovat tóny smetany a jahod s doznívajícím nádechem sladkosti.

HAITI

V roce 1734 byla na ostrov San Domingo přivezená káva a následujících 50 let polovina světové spotřeby byla pokrývaná právě odsud. Když v roce 1795. na ostrově začali nepokoje, bylo devastováno přes 50% kávových plantáží. Kávový průmysl na Haiti dlouhodobě upadal a teprve koncem devadesátých let minulého století za pomoci amerických a francouzských organizací začala obnova kávového průmyslu. Káva se zde pěstuje ve stínu stromů canopies aby se kávovníky ochránili před přímým slunkem, ale i aby se ochránila biodiverzita. Kávovníky se pěstují výhradně bez chemikálií a na trh se káva uvádí jako certifikovaná organická, tedy bio – káva. Haiti má ideální podmínky pro pěstování kávy, především kvůli vlhkosti vzduchu. Sběr kávy se zde provádí ručně a zpracovává se mokrým způsobem. Káva z Haiti je znalci považována za specialitu zcela jedinečné kvality. Špičková káva, která nabízí plné aroma, jemnou aciditu a vyváženou chuť.

INDIA

Podle pověsti, plantážní káva Arabika byla do Indie přinesena z Jemenu někde kolem roku 1670. Dodnes se tu pěstuje káva s jemným aroma a lahodnou chutí. Základní charakteristika je elegantní kyselost a jasná sladkost, často má tony po květinách a lese. Kávový milovníci indickou kávu vyžadují, pro její netradiční zpracování monzunováním, díky čemuž káva získává svou charakteristickou chuť. Monzunování (monsooning) má původ v dobách, kdy se plantážní káva Arabika převážela do Evropy na plachetnicích. Kávová zrna tak byla delší dobu vystavena působení značné vlhkosti, kvůli které pak změnila barvu i chuť. Zákazníci si tuto kávu tak oblíbili, že dodnes požadují tuto zcela výjimečnou chuť. Dnes se monzunování provádí uměle, a to tak, že se rozprostřená zrna ve vrstvách vystaví působení vlhkého vzduchu a asi 7 týdnu monzunového větru.

KENYA

Keňské kávovníky rostou na tisících plantáží, které jsou položené ve vysokých nadmořských výškách. Keňa klade mimořádný důraz na dodržování jakostních standardů při pěstování, zpracování i v obchodu s kávou, protože káva je dodávána jen do vybraných zemí. Je nejjemnější kávou na východoafrickém trhu. Domorodí Keňané věří, že je ve zdejší kávě ukryta lví síla, žirafí elegance a gepardí rychlost. Říká se, že keňská káva splňuje vše, co si od šálku dobré kávy slibujeme. Je lehce aromatická, má příjemnou sametovou příchuť a vyváženou aciditu. Nabízí širokou škálu chutí závislých na stupni pražení – chuť citrusů, sladkých třešní, pomeranče, mandarinek a jasmínu. Téměř každý, kdo kdy ochutnal tuto kávu, se k ní rád vrací.

PERU

Organic – Bio káva

Za předpokladu politické a hospodářské stability Peru by mohlo být jedním z největších producentů výborné kávy. K tomu většina káv pocházejících z Peru se na trh dodává s označením „organic“ tj. jako BIO káva jelikož pěstitele používají pouze organická hnojiva. Káva se zde zpracovává téměř výhradně mokrým procesem a kvůli tomu se vyznačuje velmi specifickou a vyváženou chutí. Peruánská káva je sladěná, harmonická, jemně zabarvená do tonů hořké čokolády.

YEMEN

Gourmet káva

Yemen je velmi chudá země která bezesporu pěstuje jednu z celosvětově nejcennějších káv. Byla dovezená z Ethiopie a běžně se označuje jako „Mocha“. Byl to totiž přístav, přes který káva z této země původně putovala. Pěstování kávy se v této chudé zemi po staletí nemění. Hnojiva a další výmoženosti moderního zemědělství se zde nepoužívají. Chuť jemenské kávy je opravdu plná s nezaměnitelnou aciditou a směsí chutí vína, čokolády, skořice a kardamomu. Káva z Yemenu se často řadí mezi gourmet a speciální kávy.

NEPAL

V Nepálu se káva pěstuje na úpatí Mt. Everestu a právem je označovaná jako jedna z nejvzácnějších na světě. Nepálská káva je velmi delikátní s vyváženým poměrem jemné kyselosti a hořkosti, jemné nasládlosti a slanosti. Nabízí delikátní, lahodně čokoládovou chuť s ořechovou dochutí a květinové aroma vůně jasmínu a citrusových plodů. Rozpoznatelná je i
podle vůně často připomínající čerstvý koriandr a mokrou kůži.

AUSTRALIE (Skybury Fancy)

Gourmet káva

Austrálie není příliš známým producentem zrnkové kávy, i když s pěstováním začala již v roce 1880. Ještě na počátku 20. století se zde experimentovalo s pěstováním vysoce kvalitní kávy arabiky ale nedařilo se. Po menší odmlce byly plantáže znovu obnoveny v 70. letech. Pěstuje se zde převážně silnější a produktivnější arabika odrůdy „Bourbon“. Tato velmi vzácná káva Skybury Fancy je vyhledávána nejen pro svoji výjimečnou kvalitu a typickou chuť. Je to lahoda zejména pro milovníky jemnějších a lehčích sort káv – obsahuje poměrně málo kofeinu, má lehkou oříškovou chuť se sladkým nádechem ovoce a čokolády. Je  oplněna o bohaté aroma kakaa a koření s příjemným ovocným závěrem.

CUBA

Pěstování kávovníku arabského začalo na Kubě v 18. století a již v počátcích se velmi slibně rozvíjelo. Vzrůstající ceny cukru po první světové válce odvrátily pozornost pěstitelů od pěstování kávy, čímž její produkce silně klesla. Její vzestup byl zaznamenán opět s klesající cenou cukru. I dnes je káva na Kubě pěstována v malém množství, bez použití chemikálií. Plody kávovníku se sbírají ručně, takže nedochází k jejímu mechanickému poškození. Navzdory vyšší ceně, v současnosti je kubánská káva vyhledávaná opravdovými gurmány. Má v sobě méně kyselosti a kořeněnou chuť s tóny tabáku. Její tělo je lehce sametové doplněné jemnou aciditou. Navzdory své nízké produkci je káva z Kuby celosvětově známá.

COLOMBIA

Kolumbie má velmi rozdílné mikroklima, které umožňuje dozrávání plodů kávovníku v různém ročním období, proto se zde plody mohou sbírat po celý rok. V Kolumbii se pěstuje převážně arabský kávovník a zrnka se zpracovávají mokrou metodou. Káva je absolutní prioritou zdejšího národního hospodářství a proto se také stát o kávu velmi dobře stará (např. při vjezdu do země jsou všechna auta na hranicích pečlivě dezinfikována). Káva pocházející z Kolumbie má asi nejsilnější aroma na kávovém trhu. Charakterizuje jí velmi smetanová a bohatá chuť, nasládla ovocná vůně, mírná až decentní acidita a velmi intenzivní, harmonický dojezd.

GUATEMALA

Guatemala je stát v Střední Americe, který je obklopený Belizií, Salvadorem, Hondurasem a Mexikem. Nejdůležitější plodina, která se zde pěstuje, je káva, a to na jižní vysočině kde zároveň žije většina obyvatel státu. Vynikající podmínky pro pěstování kávy poskytují svahy sopečných hor Sierra Madre. Za špatného počasí se proti mrazu zapalují v blízkosti plantáží ohně a ty kávě propůjčí kouřovou chuť. Guatemalská káva je velmi harmonická s jemně ovocnou chuti, obdivovaná znalci, milovaná našimi stálými zákazníky.

HAWAII (Kona Extra Fancy)

Gourmet káva

Jediný americký stát, který pěstuje kávu, je Hawaii. Káva má tendenci lépe růst v rovníkovém podnebí, takže se může zde pěstovat, jelikož zde vládne optimální klima pro sklizeň Java Beans. Hawaii je známá pro svou Kona kávu, která je velmi populární a vyváží se do celého světa. Mnoho lidí tuto kávu považuje za nejlepší na světě a oprávněně patří mezi největší a nejlepší velkou trojku káv na světě. Také se řadí do 10 nejdražších káv. Hawaii Kona má intenzivní vůni a chuť s opravdu velmi jemnou kyselostí. Chuťově patří spolu s Jamajkou Blue Mountain k tomu nejlepšímu, co je možné v kávovém světě najít.

INDONESIA

Indonésie je největší souostroví na světě. Káva, která se zde pěstuje je velmi ceněna pro svou příznačnou kyselost, plnotvarost a jako málo která Arabika je výtečná v kombinaci s mlékem. Káva z Indonésie je napůl mytá a napůl sušená a proto má výjimečné zrno. Indonéská káva je všeobecně vnímaná jako příjemně silná, lehce kořeněná s decentní aciditou a výraznou plností. Sumaterské Arabiky jsou prvotřídní a vyznačují se ušlechtilou plností, což dohromady vytváří velmi harmonický šálek kávy. Indonésie je jednou z největších producentů kávy na světě a její roční výnosy jí zajišťují třetí místo, hned za Brazílií a Kolumbií. Jako jedna z málo káv si uchovává své aroma po přidání smetany či mléka. Chuť je plná, silná a kořeněná s příjemnou kyselostí a bohatými tóny lehkého karamelu a čokolády. Aroma připomíná lískové ořechy. Tělo je plné a bohaté.

JAMAICA (Blue Mountain)

Gourmet káva

Skoro veškeré káva vypěstovaná na Jamaice nese označení „Blue Mountain“. Vypěstovaná je převážně v oblasti se stejným jménem a název této oblasti je zároveň obchodní označení pro kávu nejvýznamnějších pěstitelů v zemi. Káva vypěstovaná v této oblasti je přísně kontrolována orgánem Coffee Industry Board of Jamaica (CIB), a proto je u této kávy zaručená nejvyšší kvalita a je jednou z nejvýše hodnocených sort na světě. Vyznačuje se velkým zrnem, vyváženou chutí a sladkou vůní. Káva Blue Mountain je 100% arabika, převážně známá svou krásnou vyvážeností, jemnou sladkostí a příjemným aroma s kakaovým závěrem.

NICARAGUA (Maragogype)

Gourmet káva

Podle národa země původu, káva tvoří základ pro každé nové ráno a dává tak pevnost celému dni. Pěstují se zde charakteristické, jemně nasládlé Arabiky které vznikají silným pražením. Tyto kávy jsou chuťově skvostné s typickou vůní káv ze střední Ameriky. Nejlepší nikaragujské kávy jsou jemné, chuťově vyvážené a velmi aromatické. Vlastní výraznou kyselost, silnou vůní pražených ořechů a velmi jemnou chuť vanilky s karamelem. Opojná a sametově hebká, lehce kořeněná, sladká a nahořklá zároveň, slabě kyselá. Tato káva se vyznačuje nezvykle velkým zrnem, kterému se říká obří neboli „sloní ucho“.

TANZANIE

Tanzanie vznikla sloučením dvou nezávislých států (Tanganiky a Zanzibaru) a jde o chudou zemi na východním pobřeží střední Afriky. Káva je zde nejdůležitější artikl, který se vyváží. Zdejší káva patří k nejlahodnějším druhům na mezinárodním trhu. Jde o typickou chuť káv Východní Afriky, které se vyznačují jemnou kyselostí a bohatou chutí. Tanzanské kávy se pěstují ve velkých nadmořských výškách ve stínu banánovníků. Zpracovávají se mokrým způsobem a tak získávají výraznou komplexní aciditu a dokonale vybalancované výrazné aroma a plnou chuť. Kávy z Tanzanie jsou lahodně čokoládové, doplněná prvky vína a citrusového ovoce. Vynikající káva, kterou kávový mistři doporučují v odpoledních hodinách nebo po večeři.

„Decaf“ neboli káva bez kofeinu

Kofein je nejrozsáhlejší stimulant na světě a najdeme jej ne jen v kávě ale i v čaji, energetických nápojích dokonce i v listech některých rostlin. Kofein se z kávy odstraňuje dvěma způsoby a to ještě před pražením. Jeden způsob je známý jako Evropský proces a ten používá chemické prostředky. Tento způsob má bohužel za následky lehce chemický chuťový dozvuk. Druhý způsob je tzv. Švýcarská metoda při niž stroje odstraní kofein pomoci vody a aktivního uhlíku. Dlouhé máčení kávových zrn bohužel odstraňuje i ´éterické oleje a aroma a proto takto upravená káva chutná výrazně jinak. Zůstává tedy otázkou, která káva je pro nás lepší – ta přírodní s kofeinem nebo chemicky upravená bez kofeinu? Jako u všech věcí v životě i u kávy platí zlaté pravidlo všeho s mírou. Pokud si budete dopřávat kvalitní a čerstvou kávu v podobě espressa i několikrát za den může to být pro vaše zdraví velmi prospěšné. Pokud ale z jakýchkoliv důvodů patříte k těm, kteří preferují kávu bez kofeinu, i takovou najdete v naší nabídce.

Aromatizované neboli ochucené kávy

S ochucováním tj. aromatizací káv se začalo v 70. letech 20. století pravděpodobně z ekonomických důvodů kávových výrobců -levnější odrůdy se slabší kvalitou tak dostali druhou šanci a byly poslány do světa jako velká novinka, kterou každá moderní domácnost musela mít. Do dnes jsou aromatizované kávy velmi oblíbené nejen pro slavnostní příležitosti ale i pro chvíle pohody a užívání si s rodinou a přáteli. Poslední dobou svoji oblibu tato káva našla i v kancelářích a na cestách, především v rozpustné variantě. Její příprava je nenáročná a výsledná chuť nasládlá a velmi lahodná. V naší nabídce najdete pestrou škálu aromatizovaných káv od tonů skořice, nugátu, burbon vanilky, čokolády, mandlí a dalších různých ořechů až po karamel, smetanu, javorový sirup, kardamom, pomeranč, kokos či irské whisky.

CIBETKOVÁ KÁVA

Gourmet káva

KOPI LUWAK, Indonesie

Cibetková káva

Cibetková káva je velice vzácnám pochází z Indonésie a má své určité odpudivé kouzlo. V této zemi „kopi“ znamená káva a „luwak“ je cibetka což je plachá kunovitá šelma která se vykrádá ze sumaterské džungle na kávové plantáže, kde si jako potravu vybírá jen ty nejlepší a úplně nepoškozené boby. Jelikož ale nedokáže strávit jádro tj. samotné kávové zrno a tak ho pak vyloučí. Látky vylučované při procesu trávení zanechávají zrna hladká a dodávají pak pražené kávě jedinečnou chuť. Samotná zrna jsou jími pouze fermentována. Tím káva ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získávají zvláštní jedinečnou chuť a příjemné aroma. Kopi Luwak se pyšní názvem nejdražší kávy světa a za jeden šálek té nejlepší Kopi Luwak kávy můžete někde zaplatit i kolem 600 dolarů. Doporučujeme, abyste si při koupi této kávy pohlídali certifikát Certified Kopi Luwak Coffee, který je nedílnou součástí této kávy. Certifikát zaručuje, že cibetky nejsou chované v klecích, že káva není smíchaná s jiným druhem a že zrnka jsou ručně zpracovávána místními farmáři. Je to důkaz že prodejce prodává skutečnou Kopi Luwak kávu a ne „padělek“.
+